Krówka Opatowska to tradycyjny, regionalny wyrób produkowany ręcznie od ponad 30 lat. Jej smak jest ceniony nie tylko w całej Polsce, ale również zagranicą.
Z tego też względu, w środę 15.03.2017 r. przedszkolaki z oddziałów przedszkolnych działających w Zespole Szkół Publicznych Nr 1 w Bidzinach wraz z wychowawcami udały się z wizytą do Krówkarenki – Kawiarenki Krówki Opatowskiej działającej przy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie. Dzieci wzięły udział w warsztatach poświęconych tajnikom procesu produkcji tych wyjątkowych i pysznych cukierków. Podczas warsztatów mogły obejrzeć pokaz multimedialny przedstawiający historię Krówki Opatowskiej oraz prezentację krojenia cukierków. Następnie każdy uczestnik próbował swoich sił podczas samodzielnego zawijania Krówek w firmowe etykiety z napisami. Efekty swojej pracy, w kolorowych kuferkach dzieci zabrały ze sobą do domów.
Kolejnym punktem wycieczki był słodki poczęstunek, składający się z gofrów na patyku oraz ciepłej herbaty. Uczestnicy warsztatów mieli również możliwość zakupu na miejscu świeżych cukierków oraz drobnych pamiątek. Po słodkich zajęciach w Krówkarence, przedszkolaki przechodząc przez Bramę Warszawską udały się na krótki spacer po Rynku w Opatowie. Następnie dzieci zadowolone i pełne wrażeń wróciły autobusem do szkoły, gdzie czekali już na nich rodzice.
Wychowawczyni grupy przedszkolnej
Marta Pęksa