W ramach tematyki „Tygodnia zdrowego odżywiania” 5 października 2018 r. klasa II Publicznej Szkoły Podstawowej w Bidzinach wzięła udział w klasowym konkursie kulinarnym pod hasłem „Wesołe i zdrowe kanapki”. Celem konkursu było zachęcanie dzieci do urozmaicenia codziennego jadłospisu żywieniowego, uczenie racjonalnego odżywiania się, rozbudzanie poprzez zabawę pasji kulinarnych, nauka bezpiecznego korzystania ze sztućców i dbałość o miejsce przygotowywanych posiłków.
Każdy z uczestników miał wykonać cztery „radosne” kanapki, używając zdrowych produktów tj. warzyw, pieczywa, nabiału, wędlin i przypraw . Po godzinie intensywnej pracy kanapeczki zostały zaprezentowane jury.
Samodzielne przyrządzanie posiłku przez drugoklasistów było prawdziwą kulinarną przygodą, pełną niezwykłych smaków i aromatów. Uczniowie z wielkim przejęciem i zaangażowaniem przystąpili do rywalizacji. Wszyscy bardzo się starali, aby ich kromeczka była najlepsza i najładniejsza.
Zasady współzawodnictwa nawiązywały do telewizyjnych zmagań
gastronomicznych.
Przy ocenie prac, komisja konkursowa w składzie wychowawcy klas II - III brała pod uwagę: wartości odżywcze składników, pomysł wykonania, wygląd i estetykę podania kanapki.
Po emocjonujących obradach przyznano następujące miejsca:
I - Agata Kulczuga, Martyna Nowak
II - Julia Gałęza, Natalia Szemraj
III - Wiktoria Maj, Nikola Przysucha.
Mali kucharze otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Wspólna zabawa przy piosence „Hymn Świeżaków” była przypomnieniem informacji o wartościach odżywczych warzyw i owoców w naszej codziennej diecie. Na koniec odbyła się degustacja własnoręcznie przyszykowanego jedzenia. Wszyscy jednogłośnie z wielkim zadowoleniem stwierdzili, że były to najpyszniejsze kanapki na świecie bo zdrowe i kolorowe!!!