20181005 100744

W ramach tematyki „Tygodnia zdrowego odżywiania” 5 października 2018 r. klasa II Publicznej Szkoły Podstawowej w Bidzinach wzięła udział w klasowym konkursie kulinarnym pod hasłem „Wesołe i zdrowe kanapki”. Celem konkursu było zachęcanie dzieci do urozmaicenia codziennego jadłospisu żywieniowego, uczenie racjonalnego odżywiania się, rozbudzanie poprzez zabawę pasji kulinarnych, nauka bezpiecznego korzystania ze sztućców i dbałość o miejsce przygotowywanych posiłków.

Każdy z uczestników miał wykonać cztery „radosne” kanapki, używając zdrowych produktów tj. warzyw, pieczywa, nabiału, wędlin i przypraw . Po godzinie intensywnej pracy kanapeczki zostały zaprezentowane jury.

Samodzielne przyrządzanie posiłku przez drugoklasistów było prawdziwą kulinarną przygodą, pełną niezwykłych smaków i aromatów. Uczniowie z wielkim przejęciem i zaangażowaniem przystąpili do rywalizacji. Wszyscy bardzo się starali, aby ich kromeczka była najlepsza i najładniejsza.

Zasady współzawodnictwa nawiązywały do telewizyjnych zmagań

gastronomicznych.

Przy ocenie prac, komisja konkursowa w składzie wychowawcy klas II - III brała pod uwagę: wartości odżywcze składników, pomysł wykonania, wygląd i estetykę podania kanapki.

Po emocjonujących obradach przyznano następujące miejsca:

I - Agata Kulczuga, Martyna Nowak

II - Julia Gałęza, Natalia Szemraj

III - Wiktoria Maj, Nikola Przysucha.

Mali kucharze otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Wspólna zabawa przy piosence „Hymn Świeżaków” była przypomnieniem informacji o wartościach odżywczych warzyw i owoców w naszej codziennej diecie. Na koniec odbyła się degustacja własnoręcznie przyszykowanego jedzenia. Wszyscy jednogłośnie z wielkim zadowoleniem stwierdzili, że były to najpyszniejsze kanapki na świecie bo zdrowe i kolorowe!!!

20181005 100922

 

20181005 103731

20181005 103731

20181005 103756