- Szczegóły
- Opublikowano: 20 May 2014
- Odsłony: 2169
Gospodarstwa ekologiczne na terenie gminy Wojciechowice
1. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Karoliny i Tomasza Zawadzkich położone w Orłowinach
Pani Karolina Zawadzka z wykształcenia technik ogrodnik i magister ekonomista w miejscowości Orłowiny prowadzi gospodarstwo ekologiczne. Gospodarstwo o powierzchni 9,30 ha prowadzone przez Panią Karolinę ukierunkowane jest na produkcję warzyw gruntowych i chów bydła mlecznego.
Gospodarstwo zostało przejęte w 2005 roku od rodziców Pani Karoliny tj. Teresy i Mirosława Augustowskich i jest kontynuacją zapoczątkowanej przez nich ekologicznej produkcji.
W gospodarstwie uprawiane są przede wszystkim warzywa: seler, fasola, dynia, cebula, marchew, pietruszka i buraczek ćwikłowy. Prowadzona jest również uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę dla krów. Wszelkie prace związane z uprawą wykonuje się zazwyczaj ręcznie przez co uprawa roślin ekologicznych jest tak pracochłonna. Do nawożenia i ochrony roślin stosuje się wyciągi i wywary roślinne oraz środki dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych.
Gospodarstwo uzyskało certyfikat zgodności prowadzonej produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego w 2001 roku.
Warzywa wyprodukowane w gospodarstwie sprzedawane są zarówno do firm krajowych tj. Grupa Producentów KLASA Sp. z o.o. Klementowice i zagranicznych takich jak Okohof.
Gospodarstwo Państwa Karoliny i Tomasza Zawadzkich zajęło I miejsce w województwie świętokrzyskim w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii ,, ekologiczne gospodarstwo towarowe’’.
2. Gospodarstwo ekologiczne Państwa Iwony i Jana Baran położone w Orłowinach
Państwo Iwona i Jan Baran prowadzą w Orłowinach gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 9,00 ha ( w tym 1,30 ha łąk). Uprawę roślin ekologicznych na terenie gminy Wojciechowice zapoczątkował ojciec Pani Iwony- Pan Eugeniusz Augustowski. Pan Eugeniusz Augustowski rozpoczął w 1996 roku prowadzenie gospodarstwa ekologicznego, a już dwa lata później jego gospodarstwo uzyskało certyfikat zgodności prowadzonej produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego.
W gospodarstwie uprawiane są przede wszystkim warzywa korzeniowe takie jak: marchew, pietruszka, seler, por, buraczek ćwikłowy a także dynia.
Największym bolączką upraw ekologicznych jest pracochłonność. W celu poprawienia struktury gleby oraz bilansu azotu w glebie stosuje się poplony oraz nawozy ekologiczne. W gospodarstwie stosowany jest odpowiedni dobór roślin w celu zapewnienia właściwego następstwa roślin w płodozmianie, co zapewnia uzyskanie wysokiej jakości płodów rolnych.
Warzywa wyprodukowane w gospodarstwie sprzedawane są zarówno do firm krajowych tj. Grupa Producentów KLASA Sp. z o.o. Klementowice i zagranicznych takich jak Okohof.