20181213 114653

Uczniowie klasy II i V Publicznej Szkoły Podstawowej w Bidzinach uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w restauracji „Miodowy Młyn” w Opatowie dnia 13.12.2018 r.

Na zajęcia składały się zasady savoir- vivre obejmujące część teoretyczną dotyczącą ogólnych reguł zachowania się przy stole. Część praktyczna związana była z prawidłowym nakrywaniem stołu , rodzajami sztućców, naczyń do serwowania, mową sztućców. Każdy indywidualnie przygotowywał nakrycie stołu według wybranej konfiguracji obiadowej. Podczas zajęć dzieci poznały w teorii i praktyce podstawowe zasady związane z pobytem w hotelu. Począwszy od rezerwowania, meldowania , poprzez reguły obowiązujące w hotelach, komunikację niewerbalną, korzystanie z udogodnień hotelowych aż do wymeldowania się . Następnie uczniowie wcielili się w gości restauracyjnych od momentu wejścia do budynku poprzez komponowanie zamówienia, porozumiewanie się z kelnerem, pracą z kartą menu, sygnalizacją niewerbalną w restauracji. Największym zainteresowaniem i radością cieszyły się zajęcia praktyczne z Mistrzem Kuchni i samodzielne wykonanie posiłku – pizzy. Na koniec wszyscy degustowali upieczoną pizzę. Organizatorzy warsztatów wręczyli uczestnikom pamiątkowe dyplomy i zaprosili do udziału w kolejnych warsztatach. Udział w tych zajęciach miał na celu przygotowanie dzieci do bezstresowego funkcjonowania w wybranych obszarach życia. Praktyczne działanie miało za zadanie usunięcie barier i kompleksów w poruszaniu się po świecie.

UCZNIOWIE DZIĘKUJĄ WŁAŚCICIELOM i PRACOWNIKOM HOTELU I RESTAURACJI „MIODOWY MŁYN” ZA CIEKAWE   I BARDZO POUCZAJĄCE WARSZTATY KULINARNE .

LINK DO GALERII