Ziemniak1

Dnia 27.09.2019r. klasy I- III wraz z wychowawcami z Publicznej Szkoły Podstawowej w Bidzinach udały się na wycieczkę do Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego na warsztaty - Dni Pieczonego Ziemniaka pod nazwą „uwalnianie ziemniaka z objęć ziemi i oczyszczanie ogniem”.

Tematyka zajęć nawiązywała do tradycyjnych wykopów ziemniaków na polskiej wsi oraz kartofli jako obiektu działalności artystycznej i kulinarnej. Najpierw na dużej makiecie mapy Polski zwiedzający poszukiwali ziemniaczanych skarbów ukrytych w miniaturach zamków, zgodnie z listem od „tajemniczego duszka”. Polecenia ducha związane były z grą w formie quizu na temat staropolskiej kuchni. Podczas prezentacji multimedialnej uczniowie dowiedzieli się, jak wyglądały uczty na zamkach i dworach, co na nich spożywano, jakie panowały zwyczaje, kto usługiwał przy biesiadach. Dzieci poznały historię ziemniaka, który do Europy trafił całkiem niedawno, jak radzono sobie bez ziemniaków, kiedy uznano, że ziemniaczane bulwy nadają się do jedzenia i do łączenia z różnymi potrawami. Następnie uczestnicy udali się do stolików z przygotowanymi rożnymi materiałami przyrodniczymi i ziemniakami, z których mieli wykonać ciekawe wytwory swojej wyobraźni i pomysłowości. Po ukończeniu wszystkie prace trafiły na wystawę, a dzieci otrzymały certyfikat Eko Smakosza.

Po wręczeniu dyplomów uczniowie udali sie do dużej sali, gdzie wzięli udział w zabawach i grach nawiązujących do tradycji związanych z wykopkami. Na zakończenie pobytu w Bałtowie zjedli wspólny poczęstunek na świeżym powietrzu przy ognisku. Wyjątkowo smakowały pieczone ziemniaki i kiełbaski. Najedzeni, zadowoleni, pełni wrażeń wróciliśmy do szkoły.


Więcej zdjęć w zakładce -> GALERIA